3/23/2019

MÜSTENİDAT OLARAK SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ İHALELERDE KULLANILABİLİR Mİ?(ÖRNEK KİK KARARI-2)

ÖZET          
"Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan “müstenidattır tek başına kullanılamaz” ifadesi nedeniyle belgenin değerlendirmeye alınmamasında hukuka uyarlık bulunmamıştır."



Toplantı No  :   2012/041
Gündem No :   7
Karar Tarihi :   18.07.2012
Karar No      :   2012/UM.II-2893


BAŞVURU SAHİBİ: 
Atak İnşaat Nakl. Turz. Teks. Maden Enerji Gıda Toplu Tem. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

KARAR: 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; tekliflerinin sunulan Ticaret Sicil Gazetesinin noter, idare veya oda onaylı olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, oysaki sicil gazetesinin imza sirkülerinin arkasında bulunduğu, idarenin gazete üzerindeki “müstenidattır tek başına kullanılamaz” ifadesine dayanarak itirazlarını reddettiği, idare işleminin iptal edilerek ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olan tarafları üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
...
Bununla birlikte, başvuru sahibinin teklif ekinde, tüzel kişiliğin noter onaylı imza sirkülerini sunduğu, imza sirkülerinin dayanak kısmında; “Ünye Ticaret Sicili Memurluğunun 2617 Sicil sırasında kayıtlı olan 27.11.1996 tarihli 4175 sayılı T. Ticaret Sicili Gazetesinin 111 ve 112. Sayfalarında Ana Sözleşmesi yayınlanan; ATAK İNŞAAT NAKLİYAT TURİZM TEKSTİL MADEN ENERJİ SIDA TOPLU TEMİZLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ünvanlı şirketi 04.01.2002 tarihli 5458 sayılı T.Ticaret Sicili Gazetesinin 808. Sayfasında yayımlanan 03.12.2001 tarihli ve 07 sayılı şirket ortaklar kurulu kararından ABDULLAH TAN’ın şirket kaşesi altında atacağı münferit imzası ile SÜRESİZ olarak temsil ve ilzama yetkili olduğu görüldü.” ifadesine yer verildiği, sirkülerin arka sayfasında ise dayanak kısmında atıf yapılan 27.11.1996 tarihli ve 04.01.2012 tarihli Ticaret Sicili Gazetelerinin noterce onaylı ve “müstenidattır tek başına kullanılamaz” kaşeli sayfasının eklendiği görülmüştür.
27.11.1996 tarih ve 4175 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinden başvuru sahibi firmanın kurucu ortaklarının Cemal Arslan ile Abdullah Tan olduğu,
04.01.2002 tarih ve 5458 sayılıTicaret Sicil Gazetesinden ise, Cemal Arslan’ın hisselerini Abdullah Tan ve İbrahim Tan’a devrederek ortaklıktan ayrıldığı, hisse devri sonucunda, Abdullah Tan’ın % 95 hisseye, İbrahim Tan’ın ise % 5 hisseye sahip ortağı olduğu, ayrıca Abdullah Tan’ın süresiz olarak müdür tayin edildiği bilgisine ulaşılmıştır. 
www.ticaretsicil.gov.tr” adresi üzerinden yapılan sorgulamada ise; başvuru sahibi firmanın 04.01.2002 tarihinden sonra ticaret siciline 3 adet kaydının olduğu, 16.09.2004 tarih ve 6137 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nden şirketin sermaye artırımına gittiği, sermaye artırımı sonrasında Abdullah Tan’ın % 95 hisseye, İbrahim Tan’ın ise % 5 hisseye sahip ortağı olduğu, 
07.02.2008 tarih ve 6994 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nden şirketin adres değişikliğini bildirdiği,
11.01.2012 tarih ve 7981 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nden şirketin yeniden sermaye artırımına gittiği, sermaye artırımı sonrasında Abdullah Tan’ın % 95 hisseye, İbrahim Tan’ın ise % 5 hisseye sahip ortağı olduğu anlaşılmıştır.
           
Ticaret Sicil Gazetesinin teklif ekinde sunulmasının amacının, tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlilerini belirten son durumun gösterilmesi olduğu aşikârdır. Yapılan incelemede, imza sirkülerinin arka sayfasında yer alan Ticaret Sicil Gazetesinin ilgili sayfaları üzerinde noterlik mührünün, sıra numarasının ve onay tarihinin yer aldığı görülmüş olup, anılan sayfaların noterce düzenlenen imza sirkülerinin dayanağı olduğu da dikkate alındığında, “müstenidattır tek başına kullanılamaz” şerhinin Gazete sayfalarının aslına uygunluğunun noterce kabulüne halel getirmeyeceği sonucuna varılmıştır. 
Teklif dosyasında sunulan imza sirkülerinin müstenidatı olan Ticaret Sicil Gazetelerinden şirketin kurucularına, ortaklarına, ortaklarının ortaklık oranlarına ve şirket müdürüne ilişkin bilgilere ulaşıldığı görülmüş,  “www.ticaretsicil.gov.tr” adresinden ulaşılan Ticaret Sicil Gazetelerinde yer alan bilgilerden ise, şirketin ortaklarında, ortaklık oranlarında ve şirket müdüründe bir değişiklik olmadığı anlaşılmış, dolayısıyla, imza sirkülerinin müstenidatı olan Ticaret Sicil Gazetelerinin mevzuat gereği edinilmesi gereken bilgilerin son durumunu gösterir nitelikte olduğu belirlenmiştir.

Sonuç olarak, ilgili mevzuat ve idari şartnamede bahse konu hususa ilişkin olarak istenen tüm bilgilere ilişkin olarak idareye sunulduğu anlaşılmış olup, ihaleye katılım ve yeterlik kriterleri olarak istenilen belgelerin kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfalarından edinilen çıktılarının dahi isteklilerce sunulmasının mümkün kılındığı göz önüne alındığında, idarece başvuru sahibi tarafından sunulan noter onaylı Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan “müstenidattır tek başına kullanılamaz” ifadesi nedeniyle belgenin değerlendirmeye alınmamasında hukuka uyarlık bulunmamıştır. Aksi bir yaklaşımın, mevzuatta düzenlenen şekil unsurlarının amacın önüne geçmesi anlamına geleceği sonucuna varılmıştır.
           
          Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...