3/10/2019

EKAP KAYDI NASIL YAPILIR? ZORUNLU MU?

Kamunun açmış olduğu ihalelere katılabilmek ve ihale dökümanlarını satın alabilmek için, firmaların(gerçek ya da tüzel farketmez) Ekap'a kayıt olması zorunludur. Mal alımı ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 23. maddesi "Ön yeterlik dokümanı veya ihale dokümanı satın alınabilmesi için adına doküman satın alınacak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin EKAP’a kayıtlı olması zorunludur. Ortak girişimlerde ise Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi ortakların tamamının bu koşulu sağlaması gerekir." demektedir. İdari şartnamelerin 4.1. maddesi de bunun hakkında "İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste ve EKAP üzerinden bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması veya EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmesi zorunludur." demektedir. Demek ki Ekap'a üye olmanın yanında e-imza da almanız gerekiyor. Çünkü ihale dökümanlarını ekap üzerinden satın alabilmek için e-imza üzerinden imza atmamız gerekiyor. E-imzanızı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca yetkilendirilmiş "Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarına(ESHS)" başvurarak 1,2 ya da 3 yıllığınai ücret karşılığında alabilirsiniz. Bu anektodu da belirttikten sonra geçelim Ekap kaydına. Ekap'a gerçek veya tüzel farketmez herkesin üye olması gerekiyor demiştik. Ekap'a kayıt olmak ücretsizdir ve kayıt olduktan sonra da herhangi bir ücret(aidat v.s.) istenmiyor.Ekap kaydımızı https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/Yetki/IstekliKaydi.aspx bağlantısından yapabiliriz. Bu bağlantıya tıkladığımızda karşımıza ilk olarak GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİ KAYIT YÖNERGESİ çıkacaktır. Yönergede de belirttiği gibi kayıt işlemi 4 adımdan oluşmaktadır:
  • Gerçek veya tüzel kişi seçeneklerinden birisinin seçilmesi ve kimlik bilgilerinin girilmesi
  • İletişim ve adres bilgilerinin girilmesi
  • Platform sorumlusunun/sorumlularının ve imza atmaya yetkili kişi(ler)in bilgilerinin girilmesi
  • Protokolün hazırlanması
Bu yönerge bize kayıt süreciyle ilgili bilgiler vermektedir. Bu yönergeyi kapattıktan sonra ise artık Gerçek veya Tüzel Kişi Kaydı yapabilirsiniz. Tüm bilgiler girildikten sonra ve protokol hazırlandıktan sonra Yönergenin 3. meddasinde belittiği gibi hazırlanan bu protokolün firmanın imza yetkilisi tarafından her bir sayfası kaşelenip imzalanarak posta veya elden Kamu İhale Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir. Protokolle birlikte GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİ KAYIT YÖNERGESİnin 5. maddesinde firmanızın türüne göre istenen belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini de göndermelisiniz. Renkli veya siyah-fotokopi kabul edilmeyecektir. Posta veya elden teslim ettiğiniz protokol ve ek belgeleri Kamu İhale Kurumu tarafından incelenerek, bir eksiklik olmadığı tespit edildikten sonra platform sorumlusunun/sorumlularının e-posta adres(ler)ine protokolün onaylandığını bildiren e-mail geldikten sonra gelen e-mailde hesap aktifleştirme yapınız ve Ekap hesabınız aktif olmuş olacaktır.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...