5/03/2019

BANKA REFERANS MEKTUBU(ÖRNEK UYGULAMALI)

     Bu yazıda ihale yeterlilik kriterlerinden olan banka referans mektubu işlenecektir. Öncelikle banka referans mektubu hakkında mevzuatta bu belge hakkında neler yazılmış onlara bakılacak, ardından örnek bir belge hazırlandıktan sonra Kik kararları ışığında bazı aydınlatıcı bilgiler verilecektir.
     4734 sayılı kanunun 10. maddesinin a bendinde geçen "1) Bankalardan temin edilecek isteklinin malî durumu ile ilgili belgeler" ifadesi banka teminat mektubunu ifade eder. Bu ifade, bu belgenin ekonomik ve mali yeterlilik kapsamında istenen bir belge olduğunu gösterir.
     Mal alımı ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 27. maddesinin c bendinde "Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihaleler hariç, yaklaşık maliyeti eşik değerin altında olan her türlü mal alımı ihalelerinde, ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler istenemez. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./1. md.) Yaklaşık maliyeti eşik değere eşit ve üzerinde olan her türlü mal alımı ihalelerinde, banka referans mektubu istenmeyebilir." denmektedir. Bu maddenin anlamı, her türlü mal alımı ihalelerinde, eğer ihale için idarenin hesapladığı yaklaşık maliyet mal alımları için öngörülen eşik değerin altındaysa, ekonomik ve mali yeterliliğe ilişkin belgelerin(banka referans mektubu vs.) istenemeyeceğini gösterir; yaklaşık maliyet eşik değere eşit ve üstünde ise banka referans mektubunun istenip istenmemesi idareye kalmıştır. İdare, İsteyebilir de istemeyebilir de.
     Aynı yönetmeliğin 32. maddesinde(Aynı şekilde hizmet alımı ihale uygulama yönetmeliğinin ve yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 34. maddesi) de;
"(1) Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.          (2) Banka referans mektubuna ilişkin yeterlik kriterleri aşağıdaki esaslara göre belirlenir:          a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin % 10’undan az olamaz.          b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerde; aday veya isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, yaklaşık maliyetin %5’i ile %15’i aralığında idare tarafından belirlenecek parasal tutardan az olamaz.          c) Yukarıdaki bentlerde belirtilen kriterler, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.
          (3) İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir.          (4) Gerek görüldüğünde, banka referans mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır. Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur." 
demektedir. Bu maddelere göre:

  • Türkiye´de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan alınabilir.
  • İlk ilan veya davet tarihinden sonra-ihale tarihinden önceki bir tarihte düzenlenmiş olmalıdır. Bazı firmalara davet mektubu farklı zamanlarda ulaşabilir. Bu firmalar davet mektubunu aldıktan sonra belgeyi hazırlamalıdır.  
  • Açık ihale ve pazarlık usulü ihalelerin b ve c maddesine göre yapılan ihalelerde, isteklinin bankalar nezdinde ki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin %10´undan az olamaz. Yani firmanın, üzerinde kısıtlama olmayan mevduat+kullanılmamış nakdi kredi+kullanılmamış gayrinakdi kredi toplamı, teklif edilen bedelin %10 fazlası olmalıdır(teklif bedeli 100.000 TL ise; banka referans mektubu tutarı en az 100.000 TL olmalı, daha az olamaz).
  • Konusu açılmışken nakdi ve gayrinakdi kredi konusunu açalım. Nakdi kredi, bankanın belli bir faiz karşılığı firmaya açtığı kredidir. Gayrinakdi kredi ise, bankanın firmanın yapacağı işlemlerde teminat olarak kullanabilmesi için açtığı kredidir. Geçici ve kesin teminat mektupları gayrinakdi krediye girer. Nakdi ve gayrinakdi kredinin firma tarafından kullanılmamış kısımları, banka referans mektubu tutarını hesaplamak için kullanılır.
  • Belge tutarını hesaplarken bu üç tutarın toplamı(mevduat,nakdi kredi ve gayrinakdi kredi toplamı) alınır ayrıca, bir banka tarafından %10 kriteri sağlanamıyorsa başka bankalardan da bu kriteri sağlamak için belge alınabilir. örneğin, firmanın ihaleye verdiği teklif tutarı 500.000 TL olsun, bu durumda en az 50.000  TL lik belge sunulmalı. Diyelim ki Garanti bankasından 30.000 TL belge alınabilsin. Kalan 20.000 TL ise başka bir banka tarafından tamamlanabilir. Bu durumda her iki banka tarafından hazırlanan referans mektupları ihalede sunulmalıdır.
  • Eğer firmalar iş ortaklığı oluşturarak ihaleye katılıyor ise, banka referans mektubu, herhangi bir firma tarafından da verilebilir ya da daha fazla sayıda firma tarafından da verilebilir. Örneğin, ABC firması ile PRS firmaları iş ortaklığı olsun ve banka referans mektubu tutarı da 600.000 TL olsun. 600.000 TL lik banka referans mektubunu sadece ABC firması çıkartabileceği gibi sadece PRS firması da çıkartabilir ya da her iki firmada çıkartabilir ortaklık oranına bakılmaksızın.
  • Konsorsiyumlarda ise her firma teklif verdiği kısım üzerinden belgeyi hazırlamalıdır. Örneğin; DEF-KLM konsorsiyumu olsun. Def firmasının kendi kısmı için verdiği teklif 700.000 ise, en az 70.000 TL lik belge hazırlamalıdır. Klm firmasının kendi kısmı için verdiği teklif ise 900.000 TL olsun, bu durumda da Klm firması en az 90.000 lik belge hazırlamalı.
  • Banka referans mektupları ilgili bankalarca hazırlanırken mektubun yanında teyit yazısı da hazırlanır ve Her iki belge bankanın iki imza yetkilisi tarafından imzalanır. İdare, gerekli gördüğü taktirde banka referans teyidini ilgili bankalardan yapabilir. Yani idare, belgeyi bankadan teyit edip etmemekte serbesttir.
     Hizmet alımı ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 29. maddesinin 1. fıkrasının ç  bendine göre ve yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 30. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre" (Ek bent: 25/01/2017-29959 R.G./2. md.) Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgelerinin istenildiği işlerin ihalelerinde, banka referans mektubu istenilmesi zorunlu değildir. " Yani, bilanço ve gelir tablosu gibi ekonomik ve mali yeterliliğe ilişkin belgelerin istenilmesi durumunda; idare, banka referans mektubunu da isteyip istememekte serbesttir.
      Mal alımı ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 58/A maddesinin 6. fıkrası,  Hizmet alımı ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 59/A maddesinin 17. fıkrası ve  yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 60/A maddesinin 7. fıkrasına göre "Banka referans mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin birinci fıkrasına uygun olarak alınması halinde, mektuba ilişkin ayırt edici numara;  anılan maddeye uygun olarak alınmaması halinde ise düzenlenen mektuba ilişkin bilgiler, yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir." (Hangi bankalardan elektronik banka referans mektubunun alınabileceğine buradan bakabilirsiniz)
     Şimdi ise kendimizi banka personeli yerine koyalım ve hayali bir banka referans mektubu hazırlayalım.
Banka referans mektubu boş hali
Standart formların içindeki belge budur. Örneğin, ABC Ltd.Şti. firması olsun ve bu firmanın 800.000 TL lik teklifi olsun. Bu durumda en az 80.000 tl lik banka referans mektubu hazırlamamız gerekiyor. Ayrıca ihalenin ilk ilan tarihi de 21/06/2018 olsun ve ihale tarihi de 20/07/2018 olsun. Bu belge üzerinde ilgili yerleri dolduralım şimdi.
Banka referans mektubu doldurulmuş hali

  • Resimde görüldüğü üzere hazırlanan banka referans mektubu tutarı 140.000,00 TL. %10 kriterini karşılıyor. 
  • Firma adı yazılmış. Yalnız burada şunu belirteyim. Firma adının tam olarak yazılması lazım. yani firma ismi abc gıda hayvancılık inşaat sanayi ve ticaret limited şirketi ise, bu ismin tam olarak yazılması gerekiyor. eksik yazılması veya hay.inş.san.tic.ltd.şti. şeklinde de kısaltılmaması lazım. Firma ismi nasılsa öyle yazılmalı. çünkü idare sicil gazetesindeki firma isminden farklı bir yazımı kabul etmeyebilir.
  • Tarih, ilk ilan tarihi olan 21/06/2018 tarihinden sonrasına atılmış(12/07/ 2018). Yani ilan tarihinden sonra düzenlenmiş bu belge.
  • Bankanın iki yetkilisinin imzası var.
Bu hazırladığımız belge, tüm kriterleri karşılıyor. Şimdi ise Ekap üzerinden bulduğum banka referans mektubu ile ilgili değişik Kik kararlarına bakalım.

1) Bankanın başka bir şubesi tarafından fotokopi belge üzerine aslı gibidir yapılması geçerli mi?

 2017/UY.II-698 nolu Kik kararına göre, Firma itirazen şikayet dilekçesinde;
"teklif ekinde sundukları banka referans mektubunun ve mektup teyidinin fotokopi olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmaları işleminin mevzuata aykırı olduğu, zira banka referans mektuplarının bankanın kendi online sistemi aracılığıyla İkitelli şubesinden Çukurambar şubesine gönderildiği, belgede bankanın belgeyi düzenleyen şubesinden başka bir şubesinin iki yetkilisinin “aslı gibidir” kaşesiyle birlikte ıslak imzasının da bulunduğu, belgenin teyidinin yapılabileceği gibi uyuşmazlık konusu hususun idarece eksik bilgi kapsamında da tamamlatılabileceği, bu sebeple tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir."
Yapılan inceleme neticesinde;
     "Banka referans mektuplarından birinin Akbank T.A.Ş Keresteciler sitesi/İOSB Şubesi
tarafından düzenlendiği ve Kobi MİY Yeşim Ayaz ile BMİY Derya Çiçek Baştuğ tarafından
ıslak imza ile imzalandığı ve belgenin asıl belge olduğu ancak belge tutarının isteklinin teklif
tutarının %10’unu karşılamadığı,
     Diğer banka referans mektubunun Finansbank A.Ş. İkitelli Şubesi tarafından
düzenlendiği, belgede imzanın bulunduğu ancak imza sahiplerinin kim ve imza sahiplerinin unvanının ne olduğunu bilgisinin bulunmadığı, belgenin asıl belge değil asıl belgenin sureti (fotokopisi/ekran görüntüsü) niteliğinde olduğu, suret belgenin Finansbank Çukurambar Şube Portföy Yönetmeni İlgen Meriç ve Çukurambar Şubesi Kobi Bankacılığı Portföy Yönetmeni Mehmet Sencer Sever tarafından “aslı gibidir” kaşesi kullanılarak ıslak imza ile imzalandığı, suret (fotokopi/ekran görüntüsü) belge ekinde bulunan teyit belgesinde ise İkitelli Şubesince düzenlenen banka referans mektubunun teyit edildiği bilgisinin bulunduğu ve Finansbank A.Ş. Dış Ticaret ve Kredi Operasyonları Grubu Kredi Operasyonları Biriminde yetkili Zeynep Akbayır ve Fulya Yaprak Tunçsu tarafından imzalandığı ancak belgenin asıl belge değil suret (fotokopi/ekran görüntüsü) belge niteliğinde olduğu, suret (fotokopi/ekran görüntüsü) niteliğinde olan bu teyit belgesinin de Çukurambar Şube Portföy Yönetmeni İlgen Meriç ve Portföy Yönetmeni Özlem Güçlü tarafından “aslı gibidir” kaşesi kullanılarak ıslak imza ile imzalandığı tespit edilmiştir.
     Başvuru sahibi Ömürlü İnşaat Anonim Şirketi tarafından teklif dosyasında banka referans mektubunun aslı veya aslına uygun olduğu noterce onaylanmış örnekleri veya aslı yerine idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerinin sunulması gerekirken Finansbank A.Ş. İkitelli Şubesi tarafından düzenlenen belgenin suretinin (fotokopisinin/ekran görüntüsünün) aynı bankanın Çukurambar şubesi tarafından şube adının yer aldığı kaşe vurularak imzalanan örneğinin sunulduğu, bu haliyle sunulan banka referans mektubunun “belgelerin sunuluş şekline” uygun olmadığı, asıl olmayan bir belgeyi banka yetkilileri tarafından kullanılan “aslı gibidir” kaşesinin asıl belge haline getiremeyeceği zira ihale mevzuatı kapsamında belgeyi “aslı gibidir” yapma yetkisinin sadece noter ve ihaleyi yapan idarede olduğu anlaşılmıştır."
Özetlemek gerekirse; Bankanın İkitelli şubesi tarafından hazırlanan orjinal belgenin, aynı bankanın çukumbar şubesince fotokopi üzerine bankaca aslı gibidir yapılarak firmaya verildiği, ancak sunulan belgelerin yönetmeliğin belgelerin sunuluş şartları başlıklı ilgili maddelerine uygun olması gerektiği(belgenin aslı ya da noterce onaylı örneği ya da idarece aslı gibidir yapılarak sunulması), ancak buna uygun sunulmadığı gerekçesiyle belge geçersiz kabul edilmiştir.

2) Banka referans mektubu idarece aslı gibidir yapılarak sunulabilir mi?

 Bu sorunun cevabı yine yukarıdaki 2017/UY.II-698 nolu Kik kararında mevcuttur. Buna göre;
ihaleye katılımda sunulacak belgelerin nasıl sunulması gerektiği hususları düzenlenmiş olup, anılan mevzuat hükümleri uyarınca isteklilerin teklifleri kapsamında sundukları belgelerin aslını veya aslına uygun olduğu noterce onaylanmış örneklerini veya aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini sunmaları gerektiği anlaşılmakta olup bu çerçevede sunulan banka referans mektubunun da belgelerin sunuluş şekline uygun bir şekilde teklif dosyası kapsamında sunulması gerekmektedir. 

3) Aynı Banka referans mektubu birden fazla ihalede kullanılabilir mi?

 
 Yine yukarıadaki 2017/UY.II-698 nolu Kik kararına göre banka referans mektuplarının da idarece aslı gibidir yaptırılabileceğini görmüştük. Dolayısıyla belgenin aslı hala firmada kaldığına göre, başka bir ihalelede de kullanılabilir. tabi bunun için diğer ihale ilan tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmiş olması ve %10 kriterini sağlaması koşuluyla. Bunun yanında şunu da belirtmek gerekiyor. Bazı belgelerde ihale adı ve idare adının da yazıldığı görülmektedir. ancak bunların yazılması zorunlu değildir. üstelik bunların yazıldığı belgelerin başka ihalelerde kullanılması durumunda, idare belge üzerinden farklı ihale ve idare adı yazıyor diye belgeyi geçersiz kılabilir.

4) Banka referans mektubu ve teyit belgesi üzerindeki tarihin farklı olması(banka referans mektubu üzerindeki tarih ilan tarihinden önce-teyit belgesi tarihi ilan tarihinden sonra)

06.07.2017 tarihli 2017/UY.III-1835 tarihli Kik kararına göre itirazen şikayet dilekçesinde özetle;
banka referans mektubunun düzenlenme tarihinin ilan tarihinden önce olduğu gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak söz konusu belgede bulunması gereken zorunlu hususların bulunduğu, belge düzenlenme tarihinin ilgili banka tarafından sehven yanlış yazıldığı, belgede ihaleyi yapan idare adı ve başvuruya konu ihalenin adı bilgilerine yer verildiği, bu durumun belgenin ilan tarihinden sonra düzenlendiğini gösterdiği, belgenin düzenlenme tarihindeki yanlışlığın belgenin esasını etkiler nitelikte olmadığı, ayrıca teklif dosyası içinde banka referans mektubu teyit belgesinin de sunulduğu, teyit belgesinde “Önay Mimarlık Müt. İnş. Mal. Taş. San. Tic. Ltd. Şti. lehine düzenlenen 13.04.2017 tarihli ve 25 no’lu referans mektubunun Kahta Şubemiz emri ile Balgat Şubemiz’ce düzenlendiğini teyit ederiz.” ibaresinin yer aldığı, böylece banka referans mektubundaki bilgi eksikliği ve net olmayan hususların teyit mektubuyla giderilmiş olacağı, bu nedenle tekliflerinin geçerli kabul edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Kik, ilgili bankaya söz konusu banka referans mektubunun, teyit belgesinde adı geçen mektup olup olmadığını sormuş ve bankaca Kik´e verilen cevapta;
Kahta Şube emrine Balgat Şube tarafından düzenlenen “Çanakkale Biga Gençlik Merkezi Yapım İşi” konulu 16.02.2017 tarihli banka referans mektubunda ve Genel Müdürlük tarafından düzenlenen 13.04.2017 tarihli ve 9858 sayılı banka referans mektubu teyit belgesinde; 6560315137 VKNli firmamız Önay Mim. Müt. İnş. Mal. Taş. San.ve Tic. Ltd. Şti. lehine düzenlenirken, 16.02.2017 tarihli banka referans mektubu tarafımızca sehven hatalı düzenlenmiştir. Banka referans mektubunun, 13.04.2017 tarihli ve 9858 sayılı Genel Müdürlük banka referans mektubu teyit yazısı ile uyumlu olması ve banka referans mektubu tarihinin 13.04.2017 tarihli olduğunu teyit ederiz.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.
Kik tarafından verilen kararda
belgeyi düzenleyen Denizbank A.Ş. Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucunda banka referans mektubunun sehven düzenlendiği ve teyit yazısı ile uyumlu olduğu belirtildiği anlaşılmış olup başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun
olmadığı
sonucuna varılmıştır. 

5) Teyit belgesinin de sunulması zorunlu mu?

Yukarıda bu sorunun cevabı zaten vermiştim.ancak, bunu bir Kararı üzerinden de gösterelim.
18.07.2018 tarihli 2018/UH.I-1374  nolu kararda itirazen şikayet dilekçesinde; ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden teyit edilmediği, yapılan teyitlerin banka şubesinin en az iki yetkilisinin imzasını taşımadığı iddia edilmiş. Kik cevabında ise, Gerek görüldüğünde, banka referans
mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır.
Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur.” hükmü yer
almakta olup, teyit işleminin idarece gerekli görülmesi halinde yapılacağının düzenlendiği, bu
nedenle teklif ile birlikte sunulmasının zorunlu olmadığı anlaşılmaktadır.

6) Üzerinde kısıtlı olmayan mevduat yerine "değişken" ibaresi yazılması

04.01.2018 tarihli 2018/UH.I-85 sayılı karara bakabilirsiniz.

7) Konsorsiyum ortağının kendi teklif verdiği kısmı için banka referans mektubu sunmaması

16.08.2017 tarihli 2017/UY.III-2254 nolu Kik kararına baktığımızda, konsorsiyum olarak ihaleye katılan 2 firmadan, sadece birinin kendi teklif verdiği kısmı üzerinden banka referans mektubu sunduğu, konsorsiyumun diğer ortağının kendi teklif verdiği kısmı için banka referans mektubu sunmadığı gerekçesiyle, yukarıdaki mevzuat maddeleri gereği teklifleri geçersiz sayılmıştır. yukarıda söylediğim gibi, iş ortaklığında herhangi bir ortak banka referans mektubunu sunarken, konsorsiyumlarda her ortak kendi kısmı için referans mektubu sunmalıdır.

8) Banka referans mektubunda isteklilerin unvanlarının tam olarak yazılmaması 

22.02.2017 tarihli ve 2017/UH.III-610 sayılı Kik kararında firma unvanlarının bazı belgelerde eksik yazıldığı(banka referans mektubu dahil) gerekçesiyle tüzel kişiliğin tanımlanamadığı ve nevinin belirli olmadığı anlaşıldığından dolayı teklifleri geçersiz sayılmış ve bilgi tamamlatma yoluyla da düzeltilemeyeceği kararı verilmiştir. 

9) Banka referans mektubunun %10 kriterini sağlamaması

22.02.2017 tarihli 2017/UY.III-611 karara göre firma şikayet başvurusunda banka referans mektubunun banka tarafından hatalı hazırlandığının, bu hatanın bankaca kabul edildiğini belirtmiş ve bilgi tamamlatma kapsamına gireceğini belirtmiştir. buna göre verilen kararda, mektup üzerinde mevduat ve nakdi kredinin 0,00 tl olduğu gayrinakdi kredinin ise 120.000,00  TL olduğu ve isteklinin teklifi olan 3.950.000,00 TL nin %10´unu karşılamadığı ve bu hususun belgedeki asli unsurlardan biri olduğu gerekçesiyle tamamlatılamayacağı sebebiyle itiraz reddedilmiştir.

10) Banka referans mektubu üzerinde tarihin bulunmaması


03.08.2016 tarih ve 2016/UY.II-1945 sayılı kararda, öncelikle davacı firma itirazen şikayette bulunmuş, verilen kararda, sunulan banka referans mektubunda  düzenlenme tarihinin bulunmadığı; bu nedenle ilan tarihinden sonra düzenlenip düzenlenmediğinin anlaşılamadığı, öte yandan ilan tarihinden sonra düzenlendiğini tevsik edecek ihale adı veya İKN numarası gibi ibarelerin de bulunmadığı nedeniyle itiraz şikayet reddedilmiştir. Daha sonra davacı firma mahkemeye başvurmuştur. Mahkeme kararında;
Uyuşmazlıkta, davacı tarafından banka teminat mektubunun ihale ilan tarihinden
sonra alındığı ileri sürülerek banka teminat mektubu talebinin ilgili banka tarafından ihale ilan tarihinden sonra 25.05.2016 tarihinde alındığına ilişkin belgenin sunulduğu, ortak girişim olarak ihaleye teklif veren davacıların sunmuş oldukları banka referans mektubunda, muhatap idarenin ihaleyi yapan DSİ 5. Bölge Müdürlüğü olarak gösterildiği ve ilgili bankanın iki yetkilisinin imzasının bulunduğunun görüldüğü, banka referans mektubunda, banka referans mektubu ibaresi, tarih ve ihale kayıt numarası gibi bilgilerin yer almamasının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 37/2. maddesi uyarınca bilgi/belge eksikliği kapsamında değerlendirilip makul bir süre verilerek tamamlatılabilecek nitelikte olması ve Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinin 34. maddesinin 4'üncü fıkrası uyarınca banka teminat mektubunun teyidinin bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılacağının belirtilmesi karşısında, bu usule uyulmayarak, sunulan banka teminat mektubunda tarih bulunmaması nedeniyle davacıların teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemine karşı yaptıkları itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin dava konusu Kurul kararında hukuka uyarlık görülmemiştir…” 
denilerek kamu ihale kurulu tekrar toplanmış ve 21.12.2016 tarihli 2016/MK-548 sayılı kararda firmanın belge geçerli saymıştır.

11) Banka referans mektubu üzerinde tarihin bulunmaması(Karar-2)

10 numaralı maddede geçen olayın benzeri başka bir firmanın da başına gelmiş, 08.11.2017 tarihli ve 2017/UH.I-3016 sayılı kararında da aynı nedenlerle itiraz şikayet reddedilmiş. mahkemeye gidilmiş yine mahkeme firmayı aynı gerekçelerle haklı bulmuş ve 14.02.2018 tarihli ve 2018/MK-60 sayılı kararla belge geçerli sayılmış. 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...