6/12/2019

FAALİYET KONUSU OLMAYAN ALANLARDA İHALEYE KATILMAK

Firmalar, faaliyet konusu olmayan işlerin ihalelerine de katılabilirler. Örneğin, firmanın faaliyet konuları arasında gıda ürünleri alım-satımı olmasın. Buna rağmen, bu firma gıda ihalelerine katılabilir. Ancak, burada şöyle bir sorun var. İdare muhtemelen bu firmayı eleyecek. Eğer firma itirazen şikayette bulunursa muhtemelen Kik de firmanın itirazını reddedecek. Çünkü, kamu ihale kanunu firmaların, ihale konusu alanda faaliyette bulunmalarını istiyor. Ancak, firma azmedip, olayı mahkemeye götürürse, bu sefer mahkeme firmayı haklı bulacak, gerekçe olarak ise yeni Türk Ticaret Kanununda "ultra vires" hükmünün artık geçersiz olmasını gösterecek. Bu doğrultuda firmanın teklifinin değerlendirmeye alınmasını isteyecek. Kik de mahkemenin verdiği bu karar doğrultusunda, yeni toplantıda firmanın teklifinin değerlendirmeye alınmasını idareden isteyecek.
Konuyla ilgili 27.12.2018 tarihli Ankara İdare mahkemesi kararında:


"6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile ticaret şirketlerinin ehliyetleri bakımından “ultra vires” ilkesini benimseyen 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu yürürlükten kaldırıldığından şirketlerin ana sözleşmelerinde yer almayan faaliyet konuları dışında da bütün haklardan yararlanmaları ve borçları üstlenmeleri açısından herhangi bir olabileceklerin tanımının ihale konusu alanda faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi olarak engel kalmadığı, 4734 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde istekli belirtilmesinin ihale konusu alanda faaliyet göstermeyen şirketlerin teklif veremeyeceği maddesinde belirtilen eşitlik ve rekabet ilkelerinin sağlanmasını da engelleyeceği sonucuna şeklinde yorumlanmasının hem yürürlükte olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, hem de 4721 sayılı Türk Medeni Kanuna aykırılık oluşturacağı gibi Kamu İhale Kanununun 5'inci varılmıştır. Bu durumda, ticaret şirketlerinin, ana sözleşmelerinde yer almayan faaliyet konuları dışında da faaliyette bulunabilecekleri, sırf ticaret sicilinde sayılan faaliyet konuları ile sınırlı olarak faaliyette bulunabilecekleri sonucuna ulaşmanın Kanunun açık hükmüne aykırılık oluşturacağı,"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...