6/12/2019

E-İHALE ŞİKAYET DİLEKÇELERİNE BEYANNAME/SİRKÜ/GAZETE EKLEYİN

Bildiğiniz gibi elektronik ihalelerde teklifler sadece ekap ortamında veriliyor. Ekap ortamında sunulan


e-teklif kapsamında idareye verilen bilgiler üzerinden idare, değerlendirmelerini yapıyor. Teklifleri uygun olan adaylardan sadece 1. ve 2. en avantajlı teklif sahiplerinden idare, e-teklif kapsamında isteklilerce doldurulan bilgilerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulamasının yapılamadığı imza beyannamesi/imza sirküleri gibi belgeleri 2 günden az olmamak üzere isteklilerden istiyor. Eğer ihale sonrası şikayette bulunacaksanız, şikayet başvurularında istenen teklif vermeye yetkili olunduğuna dair belgeleri de şikayet başvurusuna koymanız gerekiyor.

Yakın dönemde yapılan bir e-ihalede, ihale kararına itiraz eden isteklinin idareye şikayet dilekçesine imza sirküleri ve ticaret sicil gazetelerini koymadığı gerekçesiyle itirazının reddedildiği, oysa ki isteklinin verdiği e-teklifte imza sirküleri ve sicil gazetesi bilgilerine de yer vermesi nedeniyle şikayet başvurusuna bu belgeleri koymasının gerekmediğini istekli iddia etmiş. ancak Kik bu belgelerin elektronik ortamda teyidinin yapılamadığı gerekçesiyle itirazen şikayeti de reddetmiş.

Kik kararının ilgili kısmı:
Nitekim idare tarafından ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif sahibi olarak belirlenen isteklilere, beyan ettikleri bilgileri tevsik edici belgelerin (imza beyannamesi, imza sirküleri, ticaret sicili bilgileri…) sunulmasını talep eden 29.03.2019 tarihli yazıların gönderildiği, diğer isteklilere ise bu yönde herhangi bir talepte bulunulmadığı, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 8’inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hüküm gereğince kural olarak imza beyannamesi/sirküleri, ticaret sicili bilgilerine ilişkin belgelerin idareye yapılan şikâyet başvurusunun ekinde sunulması gerektiği, ancak teklif zarfı içinde söz konusu belgelerin bulunması durumunda şikâyet dilekçesi ekinde sunulmayabileceği, ayrıca kamu ihale mevzuatında elektronik ortamda gerçekleştirilen ihalelere ilişkin olarak idareye yapılacak olan şikâyet başvurularının ekinde başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin sunulmayabileceği yönünde herhangi bir hüküm veya açıklamanın bulunmadığı, imza sirküleri/beyannamesinin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulamasının yapılamadığı, dolayısıyla başvuru sahibi istekli tarafından e-teklif kapsamında sunulmayarak yalnızca beyan edilen söz konusu belgelerin şikâyet dilekçesi ekinde sunulmaması nedeniyle idareye yapılan şikâyet başvurusunun şekil yönünden reddi yönündeki kararda mevzuata aykırılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...