7/08/2019

İHALELERDE BİR KALEM İÇİN BİRDEN FAZLA MARKA TEKLİFİ HAKKINDA

İhalelerde tek bir kalem için 2 veya daha fazla markanın ürünlerinin teklif edilip edilmediğini bilemiyorum ama eğer ediliyorsa bu yazıyı okumalısınız.
"İhale üzerinde bırakılan isteklinin iddia konusu ...kaleme, biri Teknik Şartname’ye uygun olan,diğeri uygun olmayan iki farklı markayı teklif ettiği,
İhale dokümanında alternatif teklif verilemeyeceği düzenlendiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından tek bir teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetveli ve anılan kaleme ilişkin tek birim fiyat sunulduğu, birim fiyat teklif cetvelinde alternatif markaları içeren bir ibareye yer verilmediği dolayısıyla anılan hususun alternatif teklif anlamına gelmediği anlaşılmış olsa da,
Teklif dosyası kapsamında tek bir kaleme ilişkin iki marka teklif edilmesinin ve demonstrasyon sonucunda uygun olanın kullanılacağına ilişkin taahhüt verilmesinin Kanun’un temel ilkelerine aykırı olduğu, rekabet ve eşit muamele ilkesini zedelediği, ihale üzerinde bırakılan istekliye haksız avantaj sağladığı bu itibarla anılan kısımda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.(2019/UM.II-258)
İtirazen şikayette bulunan firma, her ne kadar diğer firmanın tek bir kalem için 2 farklı markayı teklif etmesi hakkında bir şikayette bulunmasa da Kamu İhale Kurumu bu durumu "haksız rekabet ve eşit muamele" ilkesine aykırı bulmuştur. Bence de Kurum doğru karar vermiştir. İhalede isteklilerden yeterlik belgeleri olarak teklif ettikleri ürünler için katalog, teknik döküman, teknik şartnameye uygunluk belgesi, TİTUBB/ÜTS belgeleri istenmiş ayrıca demonstrasyon yapılabileceğini de belirtmiş. Firma ise idareye iki farklı markanın ürünlerini teklif ederek kendini ürünlerin yeterliliği açısından garantiye almak istemiştir. Biri uygun olmasa bile diğeri uygun olur düşüncesindeymiş.
Burada hemen aklımıza şu soru gelebilir. Tıbbi cihaz sektöründe ürünlerin TİTUBB/ÜTS kaydının olması gerektiği, cihazların şartnameye uygun olduğunu gösterir çeşitli dökümanların istenebildiğini ve idare tarafından bunların incelenerek bir karar verildiğini biliyoruz. Peki bu tarz belgelerin istenmediği diğer sektörlerde de bir kalem için birden fazla ürün teklif edilemez mi?
Bence edilebilir. Sonuçta ürünler için teknik şartnameye uygun olduğuna dair döküman istenmiyorsa birden fazla marka teklif edilebilir ve bu haksız rekabet değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...