7/08/2019

İHALELERDE BİR KALEM İÇİN BİRDEN FAZLA MARKA TEKLİFİ HAKKINDA

İhalelerde tek bir kalem için 2 veya daha fazla markanın ürünlerinin teklif edilip edilmediğini bilemiyorum ama eğer ediliyorsa bu yazıyı okumalısınız.
"İhale üzerinde bırakılan isteklinin iddia konusu ...kaleme, biri Teknik Şartname’ye uygun olan,diğeri uygun olmayan iki farklı markayı teklif ettiği,
İhale dokümanında alternatif teklif verilemeyeceği düzenlendiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından tek bir teklif mektubu ve birim fiyat teklif cetveli ve anılan kaleme ilişkin tek birim fiyat sunulduğu, birim fiyat teklif cetvelinde alternatif markaları içeren bir ibareye yer verilmediği dolayısıyla anılan hususun alternatif teklif anlamına gelmediği anlaşılmış olsa da,
Teklif dosyası kapsamında tek bir kaleme ilişkin iki marka teklif edilmesinin ve demonstrasyon sonucunda uygun olanın kullanılacağına ilişkin taahhüt verilmesinin Kanun’un temel ilkelerine aykırı olduğu, rekabet ve eşit muamele ilkesini zedelediği, ihale üzerinde bırakılan istekliye haksız avantaj sağladığı bu itibarla anılan kısımda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.(2019/UM.II-258)
İtirazen şikayette bulunan firma, her ne kadar diğer firmanın tek bir kalem için 2 farklı markayı teklif etmesi hakkında bir şikayette bulunmasa da Kamu İhale Kurumu bu durumu "haksız rekabet ve eşit muamele" ilkesine aykırı bulmuştur. Bence de Kurum doğru karar vermiştir. İhalede isteklilerden yeterlik belgeleri olarak teklif ettikleri ürünler için katalog, teknik döküman, teknik şartnameye uygunluk belgesi, TİTUBB/ÜTS belgeleri istenmiş ayrıca demonstrasyon yapılabileceğini de belirtmiş. Firma ise idareye iki farklı markanın ürünlerini teklif ederek kendini ürünlerin yeterliliği açısından garantiye almak istemiştir. Biri uygun olmasa bile diğeri uygun olur düşüncesindeymiş.
Burada hemen aklımıza şu soru gelebilir. Tıbbi cihaz sektöründe ürünlerin TİTUBB/ÜTS kaydının olması gerektiği, cihazların şartnameye uygun olduğunu gösterir çeşitli dökümanların istenebildiğini ve idare tarafından bunların incelenerek bir karar verildiğini biliyoruz. Peki bu tarz belgelerin istenmediği diğer sektörlerde de bir kalem için birden fazla ürün teklif edilemez mi?
Bence edilebilir. Sonuçta ürünler için teknik şartnameye uygun olduğuna dair döküman istenmiyorsa birden fazla marka teklif edilebilir ve bu haksız rekabet değildir.

E-İHALE KAPSAMINDA DOLDURULAN TİCARET SİCİL GAZETESİ BİLGİLERİNDE eksik VAR İSE(MUTLAKA OKUYUN)

Bildiğiniz gibi e-ihale kapsamında yeterlik bilgileri EKAP üzerinden giriliyor. Burada ticaret sicil gazetelerine ilişkin bilgiler de giriliyor. Ancak yine bildiğiniz gibi ticaret sicil gazetelerinde bazen ortakların ve yönetimdeki kişilerin T.C. noları, sicil müdürlükleri tarafından gazetelerde şifreli veriliyor(21********1 gibi). Bu durumda e-ihale için teklif verirken yeterlik bilgileri tablosunda ticaret sicil gazeteleri bölümüne T.C. noları şifreli ise şifreli şekilde yazılacak. T.C. numaralarının tam olduğu belge ise yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer belgeler kullanılarak tevsik ediliyorsa bu belgelerin tarih ve sayısı ile düzenleyen gerçek/tüzel kişi” kısmına yazılacaktır. Eğer bunları yapmazsanız teklifiniz geçersiz kabul edilmelidir. Çünkü, ticaret sicil gazeteleri internet üzerinden teyidi yapılabilen bir belgedir ve gazetelerde bulunan T.C. numaraları şifreli ise, T.C. noları başka bir belge üzerinden teyit edilmelidir.
Eğer katıldığınız bir e-ihale varsa, ihaleye katılan diğer firmaların ticaret sicil gazetelerini internet üzerinden kontrol edin. Eğer yaptığınız kontrolde şirketin ortak ve yönetimdeki kişilerinin T.C. noları şifreli ya da hiç yazmıyorsa,verdikleri e-teklifin ticaret sicil gazeteleri bölümüne muhtemelen kafa karışıklığından T.C. no bilgilerini tam yazacak ya da yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer belgeler kullanılarak tevsik ediliyorsa bu belgelerin tarih ve sayısı ile düzenleyen gerçek/tüzel kişi” kısmına da yazmayacaktır. Bu durumda teklifinin geçersiz olması gerekmektedir, ancak idarede internet üzerinden teyit yapmayabilir veyahut yapsa da bu bilgileri gösteren belgeleri daha sonra isteyeceğim nasıl olsa deyip dikkat etmeyebilir. Siz her halükarda e-teklif ihalelerinde bu konuyla ilgili şikayetinizi yapın. Kesin söylüyorum faydasını göreceksiniz. 
Başvuru sahibi tarafından yeterlik bilgileri tablosunda şirket ortakları ve yetkililerinin T.C. kimlik numaraları belirtilmiş ise de, söz konusu bilgilerin teyidinin yapılabileceği belge olarak beyan edilen 25.05.2018 tarih ve 9586 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde anılan kişilere ait T.C. kimlik numarası bilgisinin bulunmadığı, dolayısıyla idarece istekli tarafından beyan edilen bilgilerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulandığında teyidinin yapılamadığı, ayrıca yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer belgeler kullanılarak tevsik ediliyorsa bu belgelerin tarih ve sayısı il edüzenleyen gerçek/tüzel kişi” bölümünün doldurulmaması nedeniyle söz konusu bilgilerin teyidinin yapılamadığı göz önünde bulundurulduğunda, başvuru sahibinin bu gerekçeyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. (2019/UH.I-641)

YETKİLİ SATICI BELGESİ HAKKINDA

Bildiğiniz gibi ihaleler sırasında alımın niteliğine göre isteklilerden yetkili satıcı belgeleri istenebiliyor. Mevzuatta yetkili satıcı belgelerinin istenebileceğini ancak bu belgelerin üretici tarafından düzenleneceğine dair bir bilgi yok. Bu durumda eğer teklif edilecek ürünleri başka bir satıcıdan alıyorsanız bu satıcı tarafından verilen "yetkili satıcı belgesini" de kullanabilirsiniz. Ancak idari şartnamede üretici tarafından bu belgenin düzenleneceğine dair bir ibare varsa o zaman üreticiden bu belgenin alınması gerekir. Aksi halde teklif geçersiz olur.

Üts sisteminde "taslak" durumdaki ürünler

ÜTS/TİTUBB kayıt durumu "taslak" olan ürün, henüz kayıt işlemi "kayıtlı" durumuna gelmediği için teklif edilemez. Firmaların ve İdarelerin bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir.
2019/UM.I-522 sayılı kararda Kik, Üts de taslak olarak kaydı olan ürünlerin henüz kayıt işlemi tamamlanmadığı için firmalarca teklif edilemeyeceğine karar vermiş. idare sonuçta yeterlik belgesi olarak istemiş ÜTS kayıt belgelerini ve ürünlerin kaydının tamamlanmış olmasını istemiş ama idare burada bu düzenlemesine rağmen taslak olarak kayıtlı ürünleri kabul etmiş. 

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...