2/20/2019

BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU NEDİR? NASIL DOLDURULUR?

      Bu yazıda ihale dökümanlarının standart formlarından olan birim fiyat teklif mektubunun nasıl doldurulacağından bahsedeceğim. Birim fiyat teklif mektubu, ihaleye teklif vermek isteyen firmaların hazırlayacakları ihale dosyasında bulunması gereken belgelerden biridir ve firmanın teklif verdiği kısımların toplam bedelinin rakamla ve yazıyla yazıldığı ve eki olarak da birim fiyat teklif cetvelinden oluşan teklif mektubudur.

Yandaki resimde ekap üzerinden indirdiğimiz ihale dökümanı klasörünün içinde bulunan standart formlar alt klasörünün içindeki belgeler görülmektedir. 







      Aşağıdaki resimde ise birim fiyat teklif mektubunun firmalarca henüz doldurulmamış hali görülmektedir.






















      Şimdi ise birim fiyat teklif mektubunu dolduralım. Aşağıdaki resim tüzel kişiliğe sahip(ltd. anonim vs.) firmalar tarafından doldurulmuş örnek bir teklif mektubudur. Buna göre;
  • Tüzel kişi şirketler uyruk ve t.c. no hanelerini doldurmazlar. Gerçekler kişi firmalar ise bu haneleri de doldururlar. ancak gerçek kişi şirketler de vergi kimlik numarası hanesini doldurmazlar. 
  •  "İhale komisyonu başkanlığına" ibaresinin önüne, idare şartnamenin 1.1.a maddesindeki idare adı yazılır. tarih attığım yere ise firmalar genellikle ihale tarihini yazarlar.
  • "Teklif sahibinin adı ve soyadı/ ticaret unvanı" hanesinin karşısına firmanın ticari unvanı yazılır. 
  • "Vergi Kimlik Numarası" hanesinin karşısına vergi dairesinin adı ve firma vergi numarası yazılır.(tüzel kişi şirketler için)
  • Adres hanesine firmanın açık adresi yazılır. 
  • Telefon ve faks numarası hanesine firmanın tel ve faks nosu yazılır.
  • Bunların dışında tabloda 3. maddede yerli/yabancı seçiminde benim yaptığım gibi yabancı kısmını silmeniz gerekiyor eğer yerli bir firma iseniz. Bu seçimi firmanızın yerli ya da yabancı firma olmasına göre yapmanız gerekir. Eğer firmanız türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş ise firmanız yerli bir firmadır.(ayrıca şunu belirtmek gerekir ki, idari şartnamenin 8.1 maddesinde o ihaleye yerli ve yabancı firmaların katılıp katılamayacağı belirtilmektedir.) 
  • İlaveten 3. maddedeki ifadenin sonundaki 2 numaralı dipnota göre yerli malı teklif eden firmaların, bu cümlenin sonuna   “Yerli malı teklif edilmesi  lehine tanınan fiyat avantajından yararlanmak için gerekli olan yerli malı belgesi/belgeleri ekte sunulmuştur.” ifadesini eklemeleri gerektiği belirtilmiştir. bu dipnotun amacı yerli malı teklif eden firmalara, yerli malı teklif etmeyenlere göre %15 fiyat avantajı sağlamak içindir. idari şartnamenin 8.1. maddesinin devamında yerli malı taklif edenlere fiyat avantajı uygulanacaktır anlamına gelen bir ifade varsa ve sizin teklif ettiğinizi ürün yerli malı belgesine sahip ise yukarıdaki ifadeyi cümlenin sonuna eklemeniz gerekiyor.(hangi ürünlere fiyat avantajı sağlandığı bu linkten görülebilir http://www.kik.gov.tr/Duyuru/173/orta_ve_yuksek_teknolojili_sanayi_urunleri_listesi.html)   
  • Tablonun 4. maddesinde teklif ettiğimiz kalemlerin sayısına göre uygun ibareyi seçmemiz gerekmektedir. eğer ihaledeki kısımların tamamına(bütün kalemlere) teklif veriyorsak "tamamını" ifadesini seçmemiz gerekir, eğer ihalede tek bir kaleme/kısıma teklif veriyorsak "ek cetvelde yer alan kısmını" seçmemiz gerekir; son olarak eğer ihalede birden fazla kaleme/kısıma teklif veriyorsak ise "ek cetvelde yer alan kısımlarını" ibaresini seçmemiz gerekiyor. Aşağıdaki tablo birden fazla kaleme/kısıma teklif verildiğinde seçilen ibareyi göstermektedir.



      Teklif mektubunu bu şekilde doldurduktan sonra teklif mektubunun boş bir yerine teklifi imzalamaya yetkili kişiler tarafından firma kaşesi basılıp imzalanır. ve ihale dosyasına konur.
dipnot: teklifi imzalamaya yetkili kişiler tüzel kişi firmalarda imza sirkülerinde isimleri yer alan kişilerdir. bu kişiler "münferiden" yetkili ise tek başına teklifi imzalamaya yetkilidirler. Eğer bu kişilerin yetkisi "müştereken" ise birlikte teklifi imzalamak zorundadırlar. Diyelim iki kişinin müştereken imza yetkisi varsa, bu iki kişi de teklif mektubunu imzalamak zorundadır. 
dipnot 2: teklif imzalamaya yetkili kişilerin vekalet verdiği kişiler de teklif mektubunu imzalayabilirler. ancak bunun için böyle bir vekalet verildiğini gösteren "vekaletname(noter onaylı)" ve vekilin "imza beyannamesi(noterden alınmış)" gerekir.
dipnot 3 : gerçek kişi firmalar da ise firmanın sahibi kim ise o imzalar. ya da vekalet verdiği kişi. 
dipnot 4 : genelde birim fiyat teklif mektubu tek sayfadan oluşur.bu sayfanın kaşe imza yapılması gerekir. bazı durumlarda iki sayfadan oluşursa, idareyle ters düşmemek adına iki sayfanında kaşe imza yapılması gerekir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İHALE KAPSAMINDA SUNULAN TİCARET SİCİL GAZETELERİ HANGİ BİLGİLERİ İÇERMELİ?(ÖRNEK KİK KARARI)

Ticaret sicil gazetelerinin taşıması gereken hususları örnek Kik kararını baz alarak açıklamaya çalıştım. Aşağıdaki Kik kararına "htt...